In vijf stappen naar Azure cloud

17 maart 2021

In 5 stappen van on-premises IT naar Azure cloud op een gecontroleerde en pragmatische manier waarbij jij volledig de controle hebt en houdt. In deze blogpost beschrijven wij hoe.

Je hebt de Azure cloud ontdekt en al een Proof of Concept gedaan. Hierover ben je tevreden en je wilt nu de haast onbeperkte mogelijkheden van de Azure cloud benutten voor de IT-behoeften van jouw bedrijf, maar HOE?

Door de overweldigende omvang van de mogelijkheden die je ziet in de de Azure cloud is het een flinke uitdaging waar te beginnen. Hoe pak je de overstap naar de Azure cloud op een verantwoorde manier aan en zorg je ervoor dat Azure niet ‘just another datacenter’ wordt.

Wat moet er allemaal gebeuren voordat je kan zeggen: “De IT van mijn bedrijf draait op Azure zoals het bedoeld is”.

Je bent geen IT-dienstverlener en hebt ook niet de behoefte een omvangrijke IT-afdeling op te zetten. Je wil echter wel zelf in controle blijven en onafhankelijk zijn. Automatisering helpt daarbij. Interactie van mensen wordt tot een minimum beperkt waardoor de kans op fouten drastisch gereduceerd wordt en de stabiliteit en betrouwbaarheid van de omgeving wordt vergroot. Hierdoor komt tijd vrij die inzetbaar is voor innovatie en continuous improvement, 3 bonussen op een rij.

 

Stap 1. Creëer inzicht

Voordat je begint is het van belang om inzicht te creëren in je eigen wensen en eisen. Kortom wat wil ik bereiken en wat is de motivatie en business case om het te gaan uitvoeren.

 

Stap 2.  Inventariseer je applicatie landschap

Bepaal wat wel en wat niet naar de cloud kan vanwege b.v. wet- en regelgeving. En bekijk welke applicaties eenvoudig te verhuizen zijn naar de cloud.

Je hebt nu een overzicht van welke IT componenten je kunt verhuizen naar de cloud, welke niet en een lijst met componenten die een transitie moeten ondergaan zodat ze vervangen kunnen worden door een cloud oplossing. Hierbij is het van belang dat je focus houdt op de dienst die deze resources leveren; Deze dienst wil je namelijk geleverd krijgen vanuit de cloud. Per dienst bepaal je wat de beste cloud native oplossing is, hoe het transitie traject eruitziet en in welke stappen je dit gaat realiseren. 

 

Stap 3. Ontwerp en implementeer de cloud landingzone

Ook de cloud heeft een ontwerp nodig als het gaat om beheersbaarheid, kosten, schaalbaarheid, security en governanceDit wordt ook wel het fundament of landingzone genoemd.  

In deze stap wordt dan ook op een agile manier het fundament ontworpen en geautomatiseerd geïmplementeerd. Zodat daarna de eerste quick wins gemigreerd kunnen worden. 

 

Stap 4. Migreer applicaties

Stel een actieplan op om in kleine stappen de gedefinieerde quick wins te verhuizen naar de cloud. Doe dit gefaseerd en op basis van minimum viable product (MVP).

Dit gehele traject wil je bij voorkeur agile aanpakken. Niet eerst wekenlang plannen en discussiëren waarna je een hoop geld hebt verbrand maar nog altijd niets hebt in Azure. Zodra je de quick wins inzichtelijk hebt pak je deze meteen op en verhuis je deze gecoördineerd op basis van MVP. In parallelle stromen werk je vervolgens aan de transitie van de overige diensten. Op deze manier boek je het snelst resultaat en pluk je direct de vruchten.

 

Stap 5. Beheer de nieuwe cloudomgeving

Nadat de omgeving gemigreerd is naar de cloud stopt het niet. Je moet een cloud omgeving nog steeds beheren als het gaat om performance, security, lifecycle en capacity management. 

Met bovenstaand stappenplan pak je de verhuizing en transitie van de diensten naar Azure op een volledig geautomatiseerde en gestandaardiseerde manier aan. Je hebt controle over deze diensten vergroot en de vereiste beheer inspanning verlaagd. Daardoor heb je ruimte vrijgespeeld om te innoveren.

 

En nu?

Gedegen Azure automation kennis en kunde is hier onmisbaar, Infield-ICT helpt hier graag bij.
Samen zorgen we ervoor dat je op het juiste tempo jouw diensten betrouwbaar realiseert in Azure.

WP_Infield_cloud