Zo haal je het meeste uit je Azure Cloud

12 september 2022

Als je naar de cloud gaat, kan je dat maar beter meteen goed doen. Nog te veel organisaties zien belangrijke stappen over het hoofd wanneer ze migreren naar die veelbelovende nieuwe ICT-omgeving. Ze nemen bijvoorbeeld niet de tijd om een Landing Zone te voorzien, wat op termijn hun cloudmigratie belemmert. Bij Infield ICT zijn we […]

Als je naar de cloud gaat, kan je dat maar beter meteen goed doen. Nog te veel organisaties zien belangrijke stappen over het hoofd wanneer ze migreren naar die veelbelovende nieuwe ICT-omgeving. Ze nemen bijvoorbeeld niet de tijd om een Landing Zone te voorzien, wat op termijn hun cloudmigratie belemmert. Bij Infield ICT zijn we er daarom van overtuigd dat je beter bezint eer je begint’. Zo haal je op termijn het meeste voordeel uit je cloudmigratie.

 

Misschien zit je al wel in de cloud, zonder er echt bij stil te staan? Dat is met name het geval bij veel gebruikers van Microsoft 365, de online versie van de vertrouwde Office-toepassingen. Bij hen is Azure, de Microsoft-cloudomgeving, vaak standaard al aanwezig. Alleen maakt een bedrijf niet altijd optimaal gebruik van de vele mogelijkheden die dat populaire cloudplatform biedt, zoals een betere schaalbaarheid of een grotere kostenefficiëntie. De Azure Landing Zone biedt hierop een antwoord.

 

Landing Zone voor cloudmigratie: absolute must

De Azure Landing Zone garandeert een gestandaardiseerde opzet van het Microsoft-cloudplatform. De Landing Zone biedt een solide vertrekbasis, noodzakelijk om daarna je applicatie-workloads op een doordachte, geautomatiseerde manier te kunnen uitrollen in Azure. Of om vlotjes in de nieuwe omgeving te kunnen landen, om binnen de beeldspraak te blijven.

 

Zonder Landing Zone verlies je onvermijdelijk kostbare tijd. Je moet dan immers al het implementatiewerk telkens weer handmatig uitvoeren. Bovendien dreig je zo ook een aantal kritieke beheersaspecten uit het oog te verliezen. Denk alleen al aan het identiteitsbeheer, het naamgevingsbeleid en alles wat met de beveiliging, governance en monitoring van een nieuwe implementatie te maken heeft. Vaak zijn dat precies de aandachtspunten waar organisaties zich het meest zorgen om maken en die hen ervan weerhouden om zich in de cloud te wagen. Via de Landing Zone zijn al die bezorgdheden alvast van de baan.

 

De Landing Zone laat onder andere toe om je netwerkinfrastructuur adequaat in te richten voor Azure, inclusief de juiste routing en firewalls. Het belangrijkste voordeel blijft echter de tijd- en efficiëntiewinst die je boekt doordat je versneld de Azure Cloud kan implementeren. Als kers op de taart zorgt de Landing Zone bovendien voor een consistente en herhaalbare aanpak in de bouw en het beheer van al je resources in Azure.

 

Hoe begin je eraan?

In het ideale geval bouw je de Landing Zone uit voor je aan je cloudmigratie begint. Maar ook wanneer je al je eerste stappen richting cloud hebt gezet, loont het nog altijd de moeite om een Landing Zone te voorzien. In dat geval komt het erop aan de bestaande situatie goed in kaart te brengen, bijvoorbeeld via een assessment workshop. Dat biedt een goede basis om vervolgens een doordacht stappenplan uit te werken, zodat je je reis naar de cloud – lees: het ontwerp en de eigenlijke implementatie van je Azure Cloud – gestructureerd en veilig verder kunt zetten.

 

Kiezen voor clouddiensten

Terwijl bedrijven almaar vaker een strategische keuze voor de cloud maken, houden ze het hele technische luik niet noodzakelijk in eigen beheer. De keuze voor de cloud maakt een verregaande vorm van ontzorging mogelijk. Dat laat een bedrijf toe zich strak op zijn business te focussen, terwijl een partner voor het operationele beheer van de clouddiensten instaat.

 

Binnen dat concept is het perfect mogelijk om voor een Azure Landing Zone as a service te kiezen. In dat geval neem je de oplossing af als een clouddienst, tegen een prijs die samenhangt met het gebruik van de clouddienst. Hetzelfde geldt voor de volgende, latere fasen binnen je journey naar de cloud. Ook daar kiezen bedrijven steeds vaker voor het concept van de managed service, waarbij een cloudpartner voor het operationele beheer zorgt van één enkele toepassing tot de complete cloudomgeving – en alles daar tussenin. Het laat je toe je optimaal op je business te concentreren en heel snel op veranderingen en kansen in te spelen, telkens weer ondersteund door de juiste, snel en correct uitgerolde clouddiensten. Ook zo haal je meer uit je Azure Cloud.

 

Björn BATS
Mede-oprichter Infield ICT en Azure-architect

 

 

Hoe haal je het meeste uit je cloud?

 

1. Wat is Azure Cloud?
Antwoord: Azure Cloud, voluit Microsoft Azure Platform, is het platform waarmee Microsoft clouddiensten aanbiedt. Je kan het platform gebruiken om applicaties te bouwen, te implementeren en te beheren. Je kan internationaal schalen door middel van het wereldwijde datacenternetwerk van Microsoft.

 

2. Wat zijn de belangrijkste voordelen van Azure Cloud?
Antwoord: Met het Microsoft Azure Platform kan je makkelijk en snel applicaties bouwen, implementeren en beheren. Daarbij biedt Azure Cloud schaalbaarheid, wendbaarheid en betrouwbaarheid: essentiële voorwaarden voor je kritieke applicaties en data, zoals je ERP-systeem.

 

3. Waar moet je bij cloudmigratie op letten?
Antwoord: Om succesvol naar de cloud te migreren, ga je het best in fasen te werk. Na een assessment- of inventarisatiefase volgen de ontwerpfase en de eigenlijke implementatiefase. Indien nodig kan je daar nog een beheerfase aan toevoegen. Migreer je naar Azure, maak dan zeker ook werk van een landingszone of basisinrichting in de Microsoft-cloud.

 

 

Kom in contact met ons

Vul het formulier in met uw vraag en laat ons contact met u opnemen. Of bel ons op 088-INFIELD om nog sneller te zijn.