Migreren, moderniseren, innoveren: welke strategie voor cloudadoptie kies jij?

4 juli 2024

Stel: je bent helemaal overtuigd van de vele voordelen van de cloud. Sterker nog: je kan nauwelijks wachten om die ‘cloud journey’ eindelijk echt te starten. Toch kan je beter eerst nog even stevig de pauzeknop indrukken en nadenken over de strategie die je daarbij wilt volgen. Die strategische keuze bepaalt namelijk in hoge mate […]

Stel: je bent helemaal overtuigd van de vele voordelen van de cloud. Sterker nog: je kan nauwelijks wachten om die ‘cloud journey’ eindelijk echt te starten. Toch kan je beter eerst nog even stevig de pauzeknop indrukken en nadenken over de strategie die je daarbij wilt volgen. Die strategische keuze bepaalt namelijk in hoge mate mee het succes van je cloudadoptie.

 

Een slimme start is alvast om je te baseren op het Cloud Adoption Framework van Microsoft, het bedrijf achter de Azure-cloud. Dat framework voor cloudadoptie biedt zo ongeveer alles wat je nodig hebt, van tools tot best practices, om je bedrijfs- en je technologiestrategie zo op elkaar af te stemmen dat je succesvol de stap naar de cloud kan zetten. In dat framework schuift Microsoft drie strategieën voor cloudadoptie naar voren, elk met hun eigen, specifieke cloudservices. 

 

Innoveren met SaaS

Is de applicatie die jij naar de cloud wil brengen nog steeds in lijn met je bedrijfsdoelen? Dat is de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Is dat niet of onvoldoende het geval, dan dringt een volgende vraag zich al meteen op: hoe relevant is de applicatie nog voor je business? Is die relevantie er duidelijk niet meer, dan kan je de applicatie nog het best afvoeren (‘retire’)

 

Is de applicatie wel nog voldoende relevant voor de business, dan zoek je uit of er een kant-en-klaar commercieel alternatief voor bestaat (COTS, commercial off-the-shelf software). Of beter nog: een SaaS-versie (Software as a Service), waarbij de onderliggende IT-infrastructuur, het tussenliggende IT-platform én de eigenlijke applicatiesoftware in de bovenlaag allemaal al gebruiksklaar zijn ingericht voor de cloud. Zo kan je meteen aan de slag met de applicatie. Van beheer en onderhoud hoef je je dan niets meer aan te trekken. 

 

Is er zo’n SaaS-versie beschikbaar? Dan kan je de bestaande applicatie gewoon door dat alternatief vervangen (‘replace’). Moet je het zonder passend alternatief stellen, dan zit er weinig anders op dan de applicatie opnieuw te ontwerpen (‘rearchitect’) of ze volledig van de grond af herop te bouwen (‘rebuild’), voor je ze ten slotte naar de cloud kan brengen. Deze drie opties – potentiële stappen in je ‘cloud journey’ – vallen stuk voor stuk onder de innovatiestrategie voor cloudadoptie (‘innovate’).

 

Migreren met IaaS

Is het antwoord op de allereerste vraag hierboven positief en beantwoordt de applicatie die je naar de cloud wil brengen nog steeds aan je bedrijfsdoelen? Dan luidt de volgende vraag of er een geschikt PaaS-aanbod voor die strategische applicatie beschikbaar is. Met Platform as a Service neem je, zoals de naam zelf al aangeeft, een volledig IT-platform uit de cloud af. Naast typische PaaS-onderdelen als virtuele machines, een besturingssysteem en een database is in dat aanbod ook de onderliggende IT-infrastructuur (netwerk, servers, storage) standaard inbegrepen. Maar verder ben je als PaaS-gebruiker helemaal vrij om het platform zelf in te richten.

 

Moet je het zonder PaaS doen, dan zal je de applicatie opnieuw moeten hosten (‘rehost’). Wat erop neerkomt dat je de applicatie naar de cloud migreert zonder ze te wijzigen. Die ‘lift-and-shift’-aanpak, zoals die heet, past binnen de migratiestrategie voor cloudadoptie (‘migrate’). Die strategie wordt meestal toegepast om grootschalige applicaties te migreren om aan specifieke bedrijfsdoelen te voldoen, zoals het sneller lanceren van een product of het verlaten van een on-premise datacenter. 

 

Bij zo’n ‘rehosting’ in het kader van een migratiestrategie kan je wel gebruikmaken van IaaS-services (Infrastructure as a Service). Daarbij neem je alleen de infrastructuur af van een cloudprovider: het netwerk, de servers en de opslagsystemen. Bij die strategie geef je dan ook het minst uit handen. Het logische gevolg is wel dat je zelf nog heel wat andere zaken moet zien te regelen, voor je de applicatie effectief naar de cloud kan brengen.

 

Moderniseren met PaaS

Bestaat er een geschikt PaaS-aanbod voor je applicatie? Dan kan je die applicatie naar dat nieuwe IT-platform in de cloud overbrengen (‘replatform’). Die aanpak past dan weer binnen de moderniseringsstrategie voor cloudadoptie van Microsoft (‘modernize’).

 

Volgens Microsoft kiezen organisaties in de helft van de gevallen voor de migratie- of de moderniseringsstrategie, waarbij ze hun applicaties naar een nieuw IT-platform in de cloud overbrengen (PaaS) of ze opnieuw laten hosten in de cloud (IaaS). In een minderheid van de gevallen kiezen organisaties voor de innovatiestrategie, waarbij ze hun applicaties eerst opnieuw ontwerpen of heropbouwen (5%) of ze simpelweg inruilen voor een SaaS-applicatie (10%). Opvallend: zowat 35% of een derde van alle applicaties wordt simpelweg afgevoerd.

 

Wil ook jij de stap zetten naar de cloud, maar twijfel je over de te volgen strategie? Of kan je ondersteuning gebruiken bij de uitvoering van jouw strategie? Onze cloudexperts zijn er voor jou, met raad én daad! Contacteer ons hier>>.

Kom in contact met ons

Vul het formulier in met uw vraag en laat ons contact met u opnemen. Of bel ons op 088-INFIELD om nog sneller te zijn.