In drie eenvoudige stappen naar de Azure Cloud

22 september 2022

In drie eenvoudige stappen naar de Azure Cloud   In het ideale geval is de stap naar de cloud het resultaat van zowel een doordachte strategie als een grondige voorbereiding. In de praktijk kiest een bedrijf echter vaak voor de meest pragmatische aanpak. Lees: soms moet een cloudmigratie snel gaan. Heb je de stap naar […]

In drie eenvoudige stappen naar de Azure Cloud

 

In het ideale geval is de stap naar de cloud het resultaat van zowel een doordachte strategie als een grondige voorbereiding. In de praktijk kiest een bedrijf echter vaak voor de meest pragmatische aanpak. Lees: soms moet een cloudmigratie snel gaan. Heb je de stap naar Azure inderdaad (te) snel moeten zetten, zonder al te veel voorbereiding of een degelijk ingerichte landing zone? Ook dan is het niet te laat om je omgeving van de juiste structuur te voorzien. In drie fasen maken we je bedrijf futureproof om meer te doen in de cloud.

 

De assessmentfase: goed begonnen …

Een goede voorbereiding is nog steeds het halve werk. Daarom gaan we in een eerste, voorbereidende fase inventariseren en evalueren wat je al in huis hebt. Zo beoordelen we elke applicatie-workload op kosten, architectuur, implementatietools, beveiliging en modernisering. Daarbij gaan we niet enkel in de diepte. We bekijken steeds ook het bredere plaatje en nemen je organisatie en business mee onder de loep, net als alle relevante processen. Anders gezegd: we kijken verder dan de technologie alleen en zorgen ervoor dat ook de business vanaf het begin bij het project betrokken is. Tegelijkertijd zorgen we voor een goed begrip van de vereisten – zakelijke en technische, functionele en niet-functionele – en we documenteren die ook.

 

Vervolgens leggen we het resultaat van die inventarisatie en analyse naast elkaar. Door je bestaande systeemmogelijkheden te vergelijken met je operationele en/of zakelijke vereisten van nu én morgen komen er onvermijdelijk tekortkomingen aan het licht. Die lacunes vatten wij in een zogenoemde fit-gap-analyse. Daarin onderzoeken we ook waar de nieuwe oplossing, Microsoft Azure, aansluit bij de specifieke vereisten en processen van jouw organisatie. En we benoemen de gebieden waar dat niet of onvoldoende het geval is.

 

Die fit-gap-analyse vullen we nog aan met onze gerichte aanbevelingen, waarna we alles in één beoordelingsdocument bundelen dat als basis kan dienen voor de ontwerpfase. Dat maakt het project meteen heel concreet. Voor jou maar evengoed voor ons: een goede afhandeling van deze voorbereidingsfase laat ons bijvoorbeeld toe om de scope of omvang van het project beter in te schatten. Wat jou dan weer in staat stelt om nauwkeuriger te budgetteren.

 

De ontwerp- en implementatiefase: automatisering voorop 

Wanneer het beoordelingsdocument is goedgekeurd, kunnen we werk maken van het eigenlijke ontwerp van je Azure-cloudomgeving. Belangrijk daarbij is dat er voldoende aandacht uitgaat naar het inrichten van een Azure-landing zone. Die zorgt ervoor dat jij je clouddiensten op een doordachte – lees: gestandaardiseerde en geautomatiseerde – manier kunt uitrollen in Azure. En dat je bij die uitrol van die clouddiensten ook rekening houdt met kritieke aspecten zoals identiteitsbeheer en de beveiliging, governance en monitoring van je nieuwe omgeving.

 

Ook het gebruik van SaaS-software als Azure DevOps draagt bij tot een doorgedreven automatisering van het implementatieproces. Zo kan je ook veel repetitieve handelingen met weinig toegevoegde waarde bij je ontwikkelaars weghalen. Daardoor blijft er meer tijd over voor het echte, innovatieve programmeerwerk en kunnen die ontwikkelaars nu werk van hogere kwaliteit afleveren.

 

Ook tijdens de ontwerpfase blijven we regelmatig met jou in interactie gaan en overleggen. Eenmaal het Azure-design opgeleverd en goedgekeurd, volgt de eigenlijke implementatiefase. Daarin rollen we je Azure-cloudomgeving op volledig geautomatiseerde wijze uit, waarna die klaar is voor acceptatie en je gebruikers haar enkel nog hoeven te testen.

 

Managed services: proactief in de Azure Cloud

Hier zou het verhaal rond je cloudmigratie in principe kunnen stoppen. Alleen hoeft dat niet noodzakelijk. We kunnen je ook helpen met het beheer van je Azure-cloudomgeving en de clouddiensten die er gebruik van maken. Het grootste voordeel van zo’n managed service is dat wij heel snel reageren bij plots opduikende gevaren en onverwachte problemen. Een extra voordeel is dat onze hoogopgeleide Azure-experts ook nog eens proactief te werk gaan. Zo blijven zij continu verbeteringen voor jou nastreven en aanbrengen.

 

Is het beheer van de Azure Cloud geen absolute prioriteit voor jou? Of mis je simpelweg de kennis en vaardigheden om dat beheer volledig in eigen handen te nemen? Dan ben jij wellicht gebaat bij dit luik van onze dienstverlening. Hoe dan ook heb je bij ons steeds de keuze.

 

Azure Jumpstart

Intussen hebben we al heel wat bedrijven begeleid bij hun cloudmigratie. Die ervaring bundelen we in Azure Jumpstart. Dat is onze beproefde methode om met succes je reis naar de cloud te starten en je door ons met raad en daad te laten bijstaan. Wij doen dat door telkens terug te vallen op de drie fases die we hierboven hebben geschetst.

 

Björn BATS

Mede-oprichter Infield ICT en Azure-architect

 

 

De drie fases van een succesvolle Azure-implementatie

 

  1. Wat is Azure Cloud?

Antwoord: Azure Cloud, voluit Microsoft Azure Platform, is het platform waarmee Microsoft clouddiensten aanbiedt. Je kan het platform gebruiken om applicaties te bouwen, te implementeren en te beheren. Je kan internationaal schalen door middel van het wereldwijde datacenternetwerk van Microsoft.

 

  1. Wat zijn de belangrijkste voordelen van Azure Cloud?

Antwoord: Met het Microsoft Azure Platform kan je makkelijk en snel applicaties bouwen, implementeren en beheren. Daarbij biedt Azure Cloud schaalbaarheid, wendbaarheid en betrouwbaarheid: essentiële voorwaarden voor je kritieke applicaties en data, zoals je ERP-systeem.

 

  1. Hoe maakt cloud consultancy het verschil bij een cloudmigratie naar Microsoft Azure?

Antwoord: Een cloud consultant adviseert jou over de juiste technische én zakelijke keuzes bij je migratie naar de Azure-cloud. Hij stippelt samen met jou een gedetailleerde roadmap uit en stelt concrete oplossingen voor.

 

 

 

 

 

 

Kom in contact met ons

Vul het formulier in met uw vraag en laat ons contact met u opnemen. Of bel ons op 088-INFIELD om nog sneller te zijn.