Hoe helpen Landing Zones bij een optimale cloudmigratie?

22 september 2022

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt in de cloud net zo goed als in de echte wereld. De voorbereiding van een succesvolle cloudmigratie steunt onder meer op de inrichting van de juiste Azure Landing Zone. Zo haal je op lange termijn meer uit je clouddiensten.   In één van onze eerdere blogs […]

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt in de cloud net zo goed als in de echte wereld. De voorbereiding van een succesvolle cloudmigratie steunt onder meer op de inrichting van de juiste Azure Landing Zone. Zo haal je op lange termijn meer uit je clouddiensten.

 

In één van onze eerdere blogs hadden we het al uitgebreid over de keuze voor de cloud en de voorbereiding van je cloudmigratie. Als voorbereiding van het traject richting Azure Cloud kwam daarbij onder meer het Azure Cloud Adoption Framework ter sprake. Dit framework is een platform dat je helpt om je cloudomgeving netjes in te richten – bijvoorbeeld op het vlak van governance en security – en zo een Landing Zone te creëren voordat je aan de daadwerkelijke cloudmigratie begint.

 

Het framework is gebaseerd op best practices en levert daarbij een handig referentiekader. Tegelijkertijd is het niet altijd zaligmakend. Het Cloud Adoption Framework botst soms tegen beperkingen aan. Dat is ook logisch omdat een best practice ontstaat vanuit de ervaringen van een heleboel bedrijven. In de realiteit kan het gebeuren dat jouw organisatie net een klein beetje anders werkt of net een beetje van die algemene standaard afwijkt. Daarin schuilt meteen al een belangrijke rol voor je cloudpartner. Die moet er namelijk voor zorgen dat de voorbereiding van de cloudmigratie niet op de beperkingen van een framework vastloopt.

 

Azure Landing Zone

Concreet is de voorbereiding van de cloudmigratie erop gericht een cloudomgeving op te tuigen die als het ware klaarstaat om daarna de nodige workloads te kunnen ontvangen. Op het gebied van governance, security, monitoring, identiteitsbeheer, naamgevingsbeleid en noem maar op, zijn alle afspraken dan al vooraf gemaakt en vastgelegd. Dat vermijdt onduidelijke situaties tijdens of – zo mogelijk nog problematischer – na de migratie. Het resultaat van het voorbereidende traject bestaat uit een Landing Zone. Afhankelijk van de manier waarop je je cloudmigratie benadert, gaat het om een Platform Landing Zone of om een Application Landing Zone. In het onderstaande voorbeeld leggen we het verschil uit.

 

Stel dat je datacenter het einde van zijn levenscyclus heeft bereikt. In plaats van te investeren in nieuwe hardware, kies je ervoor te migreren naar Azure Cloud. Moet dat heel snel gaan, dan kun je kiezen voor een zogenaamde lift & shift. Je zet je bestaande virtuele machines niet op nieuwe servers, maar plaatst ze in de cloud. Hier kies je er dus voor je applicaties te re-hosten. Wat je doet, bevindt zich op het niveau van de infrastructuur. Daardoor beperkt je keuze voor de cloud zich tot IaaS: Infrastructure as a Service. Bij die aanpak is je voorbereiding gericht op een Application Landing Zone.

 

Cloudmigratie op platformniveau

Veel interessanter wordt het wanneer je de cloudmigratie op platformniveau organiseert. In dat geval spreken we van re-platformen. Het gaat dan om een migratie richting PaaS: Platform as a Service. De voorbereiding van je migratie leidt hier tot een Platform Landing Zone.

 

Het grote verschil schuilt in het feit dat je bij de keuze voor re-platformen je bestaande ICT-omgeving eerst opschoont. Je herschrijft je applicaties in functie van het cloudplatform, waardoor je een veel grotere efficiëntieslag maakt – onder meer op het vlak van security en kosten – dan wanneer je je tot re-hosten beperkt. In de praktijk zien we vaak dat grotere ondernemingen sneller overtuigd zijn van de voordelen van re-platformen. Doorgaans hebben ze ook meer mensen en middelen om voor PaaS te kiezen.

 

Meer halen uit clouddiensten

Kleinere bedrijven – met een relatief klein aantal virtuele servers – stellen zich vaak pragmatisch op. Ze kiezen voor IaaS, vanuit het idee dat ze nu al de stap naar de cloud zetten, maar dan later wel zullen zien hoe ze die omgeving verder finetunen. Kan dat? Op zich wel, al is het resultaat suboptimaal. In de praktijk komt het er vaak niet meer van om in een latere fase de cloudomgeving verder in te richten. Zo blijft een groot potentieel van de clouddiensten on- of onderbenut.

 

Daarom is het hoe dan ook interessanter om voor re-platformen te kiezen. Het vraagt meer tijd, meer voorbereiding en meer inspanning, dat klopt. Maar wanneer de inrichting achter de rug is, haal je wel duidelijk meer voordeel uit je keuze voor Azure Cloud. Hoe je dat in de praktijk aanpakt? Doe het vooral op een consistente manier. Beoordeel bijvoorbeeld bij elk van je applicaties afzonderlijk wat de mogelijkheden zijn. Bestaat er een SaaS-versie van de applicatie? Dan is dat je eerste keuze. Is die er niet, bekijk dan of je de applicatie kunt aanpassen en re-platformen. Blijkt ook dat niet mogelijk, kies dan als laatst optie voor lift & shift. Heb je dat hele traject doorlopen? Dan heb je controle over je landschap strak in handen en kun je voluit genieten van de flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid die clouddiensten op Azure Cloud bieden.

 

FAQ

 

  1. Wat is Azure Cloud?

Antwoord: Azure Cloud, voluit Microsoft Azure Platform, is het platform waarmee Microsoft clouddiensten aanbiedt. Je kan het platform gebruiken om applicaties te bouwen, te implementeren en te beheren. Je kan internationaal schalen door middel van het wereldwijde datacenternetwerk van Microsoft.

 

  1. Wat zijn de belangrijkste voordelen van Azure Cloud?

Antwoord: Met het Microsoft Azure Platform kan je makkelijk en snel applicaties bouwen, implementeren en beheren. Daarbij biedt Azure Cloud schaalbaarheid, wendbaarheid en betrouwbaarheid: essentiële voorwaarden voor je kritieke applicaties en data, zoals je ERP-systeem.

 

  1. Hoe maakt cloud consultancy het verschil bij een cloudmigratie naar Microsoft Azure?

Antwoord: Een cloud consultant adviseert jou over de juiste technische én zakelijke keuzes bij je migratie naar de Azure-cloud. Hij stippelt samen met jou een gedetailleerde roadmap uit en stelt concrete oplossingen voor.

 

 

Kom in contact met ons

Vul het formulier in met uw vraag en laat ons contact met u opnemen. Of bel ons op 088-INFIELD om nog sneller te zijn.