Gemeenten ontdekken de voordelen van managed services

6 november 2023

Om burgers en bedrijven meer en beter te ondersteunen, kiezen steeds meer gemeenten voor digitale dienstverlening en online selfservice. Maar omdat ze zich liever richten op de diensten zelf dan op de IT-infrastructuur die daarvoor nodig is, laten ze (delen van) hun infrastructuur almaar vaker door een externe partner beheren. Gemeenten ontdekken volop de voordelen […]

Om burgers en bedrijven meer en beter te ondersteunen, kiezen steeds meer gemeenten voor digitale dienstverlening en online selfservice. Maar omdat ze zich liever richten op de diensten zelf dan op de IT-infrastructuur die daarvoor nodig is, laten ze (delen van) hun infrastructuur almaar vaker door een externe partner beheren. Gemeenten ontdekken volop de voordelen van managed services.

 

Een van de redenen waarom ook gemeenten vandaag sneller de stap naar managed services zetten, is dat ook zij – met de goedkeuring van Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) – nu meer gebruik mogen maken van cloudtechnologie. En in de cloud geldt nu eenmaal dat je je infrastructuur, net als het beheer ervan, maar beter kan scheiden van de functionaliteit – lees: de applicaties – die je op je cloudplatform aanbiedt. 

 

Dat eerste, operationele luik kan een gemeente met een gerust hart toevertrouwen aan een partner voor managed services: infrastructuur(beheer)diensten, om precies te zijn. Het tweede, applicatieve luik is meer strategisch van aard. Daar gaat het om de specifieke digitale diensten die de gemeente aanbiedt. Het is niet meer dan logisch dat de gemeenten dat luik liever in eigen hand houden.  

 

Digitale gegevens uitwisselen

Het is onder meer die digitalisering die bijdraagt aan de groeiende interesse van gemeenten in managed services. Gemeenten zoeken steeds vaker digitaal contact met de burger. Dat doen ze niet enkel met het oog op informatievoorziening, maar ook om allerlei gegevens uit te wisselen: voor het opstarten van een vergunningstraject, bijvoorbeeld, of het aanvragen van een rijbewijs. 

 

Gemeenten moeten die gegevens op een veilige manier uitwisselen en de privacy ervan garanderen. Nu zijn de informatiesystemen zelf daar best wel op afgestemd. Zoals de meeste overheden, werken ook gemeenten immers met standaard systemen. Alleen moet je die kritieke systemen dan ook nog op een veilige manier in de lucht kunnen houden. 

 

Gezocht: IT-specialist 

De uitdaging die gemeenten daarbij hebben, is in wezen dezelfde als die van zowat alle andere sectoren: waar haal je de mensen vandaan die over de nodige kennis beschikken om al die kritieke systemen de klok rond goed en vooral veilig te laten functioneren? Hoe bouw je al die belangrijke kennis op, met andere woorden, en hoe hou je ze vervolgens ook vast? En dat in een markt waar al vele jaren een regelrechte war for talent aan de gang is?

 

Het gebruik van managed services laat toe om het operationele beheer van al die systemen aan een externe IT-specialist toe te vertrouwen. De kennis die gemeenten dan zelf intern opbouwen en vasthouden, kunnen zij aanwenden voor meer strategische taken en projecten, zoals het stroomlijnen van de eigen, typische gemeenteprocessen, het verbeteren van de communicatie met de burger, en zo meer.

 

Safety first

Gemeenten genieten daarbij van de ervaring die de managed services provider heeft opgebouwd, vaak bij heel uiteenlopende bedrijven, in uiteenlopende sectoren. Uitdagingen waar de gemeente voor het eerst voor staat, heeft zo’n provider vaak al tientallen keren opgelost. Dat maakt het voor de partner onder meer een standaard opdracht om de IT-omgeving van de gemeente te monitoren, zodat die voldoet aan de typische securitystandaarden die gelden voor gemeenten, zoals BIO en Haven. 

 

Managed Azure-landingzone

Een recent voorbeeld van een traject met managed services vinden we in Tilburg. Voor die gemeente hebben wij met Infield ICT de afgelopen maanden een beveiligde Azure-landingzone ingericht, waarin ze hun data kunnen zetten voor uitwijkmogelijkheden. Die cloudomgeving is volledig uitgevoerd volgens de BIO-richtlijnen. Zo’n landingzone is een gestandaardiseerde opzet van het Azure-platform, uitgerold en beheerd met behulp van Infrastructure as Code (IaC). Een belangrijk voordeel van die aanpak is ook dat je steeds terug kan, indien het misgaat. Levert een bepaalde wijziging niet het gewenste resultaat op, dan kan je gewoon de vorige versie van de code weer uitrollen. Ook dat is uiteraard een groot gemak.

 

Wil je meer weten over de managed services van Infield ICT voor gemeenten? Neem contact met ons op.

 

Kom in contact met ons

Vul het formulier in met uw vraag en laat ons contact met u opnemen. Of bel ons op 088-INFIELD om nog sneller te zijn.